Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН
Научно-изследователска работилница
Мобилност. Миграции. Култура

Семинари, проведени през 2018 г.

 

17 април 2018 г.

Проф. д.и.н. Николай Червенков, При бесарабските българи в... Бразилия

В презентацията си проф. д.н.н. Николай Червенков разказа за експедицията в Бразилия, осъществен през юни 2017 г., заедно със съпругата му Мария Червенкова и преводачката Мария Даскалова. Целта им е да се запознаят с потомците на бесарабските българи, които се заселват в тази далечна южноамериканската държава  през 20-те години на миналия век. Повдигнати  бяха интересни въпроси за преселването, адаптацията и живота им в бразилското общество, днешното им положение, обществени, културни и национални прояви. Лекцията протече в контекста на отбелязване на 70-годишния юбилей на проф. Червенков.

 

Видео от семинара Звуков запис Фото-галерия

 

03 юли 2018 г.

Гл. ас. д-р Ивайло Марков, доц. д-р Веселка Тончева, Семейство и миграция при гораните от Косово: Приемственост и трансформации

Доколкото семейството и родството са сред основните теми на изследователски интерес в етнологията, фолклористиката и антропологията, тяхното проучване в контекста на миграционните процеси представлява актуална тема, като разкрива пред изследователите интересни и важни нови въпроси, предизвикателства и перспективи от методологично и теоретично естество. Изхождайки от това, през втората половина на 2017 г. гл.ас. д-р И. Марков и доц. д-р В. Тончева започнаха реализирането на проекта „Да работиш там, да се ожениш тук”. Миграции и семейно-родствена динамика при гораните от Косово: приемственост и трансформации*. Двамата учени имат богат изследователски опит в страните от западните части на Балканския полуостров и неслучайно насочват вниманието си именно към гораните от Косово. Те са една от емблематичните историко-културни общности на Балканите, за която миграциите в търсене на препитание и по-добри условия на живот са се превърнали в структура на всекидневието, повлиявайки и определяйки социокултурните модели поне от средата на ХIХ в. насетне. В рамките на семинара двамата изследователи представиха проекта, неговите цели, задачи и хипотези, както и своите първи наблюдения и резултати от проведените до момента от тях етнографски проучвания.

* Реализирането на изследванията е финансирано от Българска академия на науките по Програма за подпомагане на младите учени и докторантите в БАН – 2017 г.

 

Видео от семинара Звуков запис Фото-галерия

 

20 ноември 2018 г.

Юлия Попчева, Прашният Ел Камино де Сантяго: културата на пешеходното поклонничество по пътя на Свети Яков

Това е разказ от първо лице на поклонника Юлия Попчева. През Сантяго де Компостела чак до „края на Земята“ - нос Финистере тя ни срещна с простичкия, но изпълнен с емоции, свят на поклонника, който има единствено раницата, краката и борбения си дух. Разказа за запознаствата, за приятелствата, за прозренията и изпитанията на Пътя, който променя животи и остава в сърцата на пилигримите завинаги. Култура на поклонението или среща на културите е Камино? Отговорът потърсихме заедно в рамките на семинара. Вижте видео в линка по-долу.

Видео от семинара Звуков запис Фото-галерия

 

 

04 декември 2018 г.

Доц. д-р Иван Г. Илиев, В търсене на българските хоризонти...

 

Видео от семинара Звуков запис Фото-галерия