Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН
Научно-изследователска работилница
Мобилност. Миграции. Култура

Home » 2019 » January » 16 » Международна кръгла маса на тема: Експериментите на историята – социално-антропологически подход
9:21 PM
Международна кръгла маса на тема: Експериментите на историята – социално-антропологически подход

       Уважаеми колеги,

   На 24.01.2019 г. (четвъртък) между 15.00 – 18.00 ч. в рамките на семинара „Мобилност. Миграции. Култура“ на ИЕФЕМ – БАН ще се проведе международна кръгла маса на тема: Експериментите на историята – социално-антропологически подход, на която ще вземат участие учени от България, Украйна, Беларус и Русия. Ще бъдат представени проучванията на етнографски пъстрия Буджак и мултикултурния град Одеса, реализирани през последните години в рамките на интердисциплинарния и транснационалния подход: колективните монографии „Буджак: очерки истории и культуры народов юго-западных районов Одещины“ (2014), „Этнология Одессы в исторической и современных перспективах“ (2017), „Чушмелий: история и культура“ (2018), както и изследванията на българските учени в Одеска област и Молдова.

Представянето им в рамките на семинара ще бъде основа за една по-широка дискусия. Ще бъдат анализирани редица предметно-тематични траектории на проучванията на колегите от Украйна и България. В полемичен диалог ще бъдат дискутирани следните теми:

- Мемориалната политика в страните от Северното Причерноморие, съществуващите практики на възпоменания и виртуализация в Одеса;
- Представите за мигрантите в Европа и Украйна, както и реалните практики на мобилност;
- Оценката на потомците на българските преселници за съвременните геополитически трансформации в Причерноморието;
- Етничността като субект и обект на актуалните обществени отношения в различните региони на Причерноморието.

В дискусията участие ще вземат:

Проф. дин. Кирилл Шевченко (завеждащ Центъра за евразийски изследвания към Филиала на РГСУ в Минск, Беларус), Парадоксите на етнокултурния инженеринг: карпатските русини и Чехословакия в ХХ век.

Д-р Ирина Молодикова (Централноевропейски университет в Будапеща Унгария), Осигурява ли свободният визов режим за граждани на трети страни свобода на миграционния избор?

Проф. Вячеслав Дыханов (Хуманитарen институт на Балтийския федерален университет „Имануел Кант“ в Калининград, Руска федерация), Етнодиференциация на гагаузите като резултат от процеса на сепаратизация.

Дфн. Владимир Кляус (завеждащ фолклорния отдел на Института за световна литература „Горки“ към Руската академия на науките, Руска федерация) и кин. Марина Филипова (независим изследовател, Москва, Руска федерация), Българите в Крим в нови геополитически условия (стратегията за културна автономия).

Ксн. Елена Князева (Социологически център „Пулс“ в Одеса, Украйна), Какво мислят за мигрантите в Европа – сравнителен анализ, по материали от европейското социално изследване ESS.

Доц. кин. Александр Ганчев (Одеса, Украйна), Глобално в локалното: най-новите изследвания в одеската българистика.

Проф. дин. Александр Пригарин (Одески национален университет „Мечников“ в Одеса, Украйна), Етничността в Южна Украйна: примордиалистки предизвикателства пред конструктивизма.

Доц. кпн. Cветлана  Коч (Одески национален университет „Мечников“ в Одеса, Украйна), Мемориалната политика на съседните държави в пространството на Северното Причерноморие: геополитически спорове в епохата на пост-истината.

Доц. кин. Галина Стоянова (Одески национален университет „Мечников“ в Одеса, Украйна), Антропология на визуализацията: образите на Одеса в интернет-пространството.

Дин. Дмитрий Громов (Институт за етнология и антропология „Миклухо-Маклай“ при Руската академия на науките, Руска федерация) и Ирина Коваль-Лескова (вице-президент на Института за връзка между науката и обществото в Женева, Швейцария), Традиции и новости в възпоменанията на съвременна Одеса

Гл. ас. д-р Галин Георгиев (ИЕФЕМ – БАН, България), Изследванията на етническото многообразие в Бесарабия на учените от ИЕФЕМ – БАН.

Съорганизатор на международната кръгла маса е Институтът за връзка между науката и обществото (Женева, Швейцария).

Работните езици ще са руски и български.
    
     Каним всички желаещи да се включат в дискусиите!

 

Views: 408 | Added by: Ivaylo | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar