Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН
Научно-изследователска работилница
Мобилност. Миграции. Култура

Home » 2019 » March » 5 » Представяне на книгата "Колелото на съдбата"
10:45 AM
Представяне на книгата "Колелото на съдбата"

Уважаеми колеги и приятели,

На 12.03.2019 г. (вторник) от 16.00 ч. в рамките на семинара на Научноизследователска работилница „Мобилност. Миграции. Култура“ при ИЕФЕМ – БАН ще се състои представяне на

книгата на д-р Васил Мутафов
КОЛЕЛОТО  НА СЪДБАТА. Българското гурбетчийско
градинарство (етнографски аспекти)
. Велико Търново, 2018

Наши гости ще бъдат редакторите на изданието – колегите д-р Илия Вълев (РИМ – Велико Търново) и Галя Чохаджиева (ИМ – Горна Оряховица).

За книгата:
В „Колелото на съдбата“ Васил Мутафов изследва задълбочено проблема за произхода и разпространението на традиционното гурбетчийско градинарство. В основата на монографията стои докторската дисертация, защитената успешно от автора през вече далечната 1981 г. в Етнографския институт с музей – БАН (днес Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН). Дистанцията във времето обаче не обезценява качествата на труда, неговите емпирични и аналитични приноси.

Авторът разглежда производствените традиции на градинарството като поминък от античността до средата на XX в. Описани и анализирани са традиционната структура на градинарските сдружения и дружества, както и установените в тях взаимоотношения между отделните членове, техните права и задължения. Авторът посочва конкретни статистически данни за броя на гурбетчиите градинари в отделни периоди, селища и държави и коментира въпроса за предпоставките и влиянието на гурбетчийското градинарство върху българската народна/национална култура.

Книгата е издание на Изследователския институт на българите в Унгария към Българското републиканско самоуправление в Унгария и е излязла в рамките на международния проект „По пътя на българските градинари“.

Category: Книги и изследвания | Views: 310 | Added by: Ivaylo | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar