Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН
Научно-изследователска работилница
Мобилност. Миграции. Култура

Home » 2019 » November » 18 » Представяне на книгата "Отвъд преградите"
10:05 PM
Представяне на книгата "Отвъд преградите"

Уважаеми колеги и приятели,

На 26. 11. 2019 г. (вторник) от 17.00 ч. в зала №19 на Института за етнология и фолклористика – БАН ще се състои представяне на книгата

„ОТВЪД ПРЕГРАДИТЕ“

Изданието е посветено на предизвикателната, но важна тема за хората загубили дома в родните си страни, но намерили ново начало в България. Текстовете отпращат към трудностите, през които те преминават, адаптацията им в страната, разказват за болките, загубите, надеждите и мечтите им.

Първата изненада, която книгата поднася на читателите, е фактът, че тя е студентски проект на специалността "Книгоиздаване" и е създадена в рамките на дисциплината "Учебно издателство – майсторски клас", водена от ас. Георги Александров при Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“. Студентите пресъздават историите на своите герои, с които се срещат, разговарят и интервюират.

Тук идва втората интересна изненада. Налице е любопитно преплитане на перспективите, защото герои на книгата са както самите бежанци, напуснали по различно време и при различни обстоятелства страни като Сирия, Афганистан, Иран, Ирак и Сомалия, така и хора ангажирали се тук в България с техните нужди и проблеми чрез дейността си в държавни институции и доброволчески организации (Български Червен кръст, Държавна агенция за бежанците, Сдружение „Съвет на жените бежанки в България, Си-Ви-Ес България, Каритас, Върховния комисариат на ООН за бежанците и др). А някои гледат на света и през двете перспективи – отначало сами бегълци от война и преследване, днес са част от онези, които помагат на новодошлите да преодолеят трудностите.

Заповядайте на семинара на Научноизследователска работилница „Мобилност. Миграции. Култура”, където ще имаме възможност да говорим за книгата и да дискутираме темата с авторите на изданието – студентите от специалност „Книгоиздаване“, асистент Георги Александров и част от героите на книгата.

Category: Книги и изследвания | Views: 260 | Added by: Ivaylo | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar