Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН
Научно-изследователска работилница
Мобилност. Миграции. Култура

Home » 2018 » June » 27 » Семинар на тема: Семейство и миграция при гораните от Косово: приемственост и трансформации
10:32 AM
Семинар на тема: Семейство и миграция при гораните от Косово: приемственост и трансформации

     

          Уважаеми колеги и приятели,


       На 03. 07. 2018 г. (вторник) от 16.00 ч. в зала № 19 на Института за етнология и фолклористика с  Етнографски музей при БАН (ул. Московска 6а) в рамките на Научноизследователска работилница "Мобилност. Миграции. Култура"  гл. ас. д-р Ивайло Марков (ИЕФЕМ – БАН, секция „Историческа етнология“) и доц. д-р Веселка Тончева (ИЕФЕМ – БАН, секция „Етномузикология и етнохореология“) ще споделят резултатите от работата си по темата Семейство и миграция при гораните от Косово: приемственост и трансформации.
 

Кратко резюме

       Доколкото семейството и родството са сред основните теми на изследователски интерес в етнологията, фолклористиката и антропологията, тяхното проучване в контекста на миграционните процеси представлява актуална тема, като разкрива пред изследователите интересни и важни нови въпроси, предизвикателства и перспективи от методологично и теоретично естество. Изхождайки от това, през втората половина на 2017 г. гл.ас. д-р И. Марков и доц. д-р В. Тончева започнаха реализирането на проекта „Да работиш там, да се ожениш тук”. Миграции и семейно-родствена динамика при гораните от Косово: приемственост и трансформации*. Двамата учени имат богат изследователски опит в страните от западните части на Балканския полуостров и неслучайно насочват вниманието си именно към гораните от Косово. Те са една от емблематичните историко-културни общности на Балканите, за която миграциите в търсене на препитание и по-добри условия на живот са се превърнали в структура на всекидневието, повлиявайки и определяйки социокултурните модели поне от средата на ХIХ в. насетне. В рамките на семинара двамата изследователи ще представят проекта, неговите цели, задачи и хипотези, както и своите първи наблюдения и резултати от проведените до момента от тях етнографски проучвания.
       * Реализирането на изследванията е финансирано от Българска академия на науките по програма за подпомагане на младите учени и докторантите в БАН – 2017 г.

Category: Семинари | Views: 315 | Added by: Ivaylo | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar