Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН
Научно-изследователска работилница
Мобилност. Миграции. Култура

Home » 2016 » June » 20 » Семинар на тема: Светът на търсещите убежище и медийният му образ (по българския пример)
1:10 PM
Семинар на тема: Светът на търсещите убежище и медийният му образ (по българския пример)

Уважаеми колеги и приятели,

На 28. 06. 2016 г. (вторник) от 11.00 ч. в зала № 19 на ИЕФЕМ – БАН на ул. Московска 6а в рамките на Научно-изследователска работилница "Мобилност. Миграции. Култура" Свобода М. Стоева (редовен докторант в катедра "Етнология" при ПУ "Паисий Хилендарски") ще представи изследването си на тема: Светът на търсещите убежище и медийният му образ (по българския пример).

***

Кратко резюме на презентацията:

Хората, които търсят убежище и защита в страните от Европейския съюз, се сблъскват със сложна и многопластова система от граници и ограничения. Начинът, по който мигрантите биват подреждани в различни категории: икономически мигрант, търсещ убежище човек, бежанец и др., се основава на политически и икономически изисквания. Премахването на вътрешните граници на ЕС се случва паралелно с появата на нови граници: ментални и физически, при които важна роля имат не само експертите по сигурността като гранична полиция, антитерористични звена, миграционни служби и др., но и институции, които имат възможността да създават нагласи и да изграждат образи, каквито са медиите. Тези представи често са символни граници и пречки за реализирането на житейски стратегии на търсещите убежище и бежанците, защото не рядко влияят пряко върху отношението на макрообществото.

Представянето цели да проблематизира и предложи научна критичност към начина, по който медии в България представят търсещите убежище. Представяйки три емпирични казуса, ще бъде потърсен отговор на въпроса какви са последиците от разминаването между реалното и фиктивното при предаването бежанската проблематика, като се пренебрегва контекста и последователността на разказа. Проблемите, които ще бъдат дискутирани, се състоят в ключови думи като: легалност-нелегалност, статутност- нестатутност, преминаване на външна териториална граница, работа, образование, труд, заплащане  и др.

Category: Семинари | Views: 397 | Added by: Ivaylo | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
avatar