Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН
Научно-изследователска работилница
Мобилност. Миграции. Култура

Home » 2019 » January » 29 » Семинар на тема: За ромите и Индия/индийството: свързани истории или въобразени представи?
8:47 AM
Семинар на тема: За ромите и Индия/индийството: свързани истории или въобразени представи?

Уважаеми колеги и приятели,

На 05.02.2019 г. (вторник) от 16.30 ч. в зала № 19 на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН (ул. Московска 6а) в рамките на Научноизследователска работилница "Мобилност. Миграции. Култура" ще гостува д-р Авишек Рей (Avishek Ray), който ще направи презентация на тема За ромите и Индия/индийството: свързани истории или въобразени представи (Of the Romanies and India(n-ness): Connected Histories or Imaginations?). Лекцията и дискусията ще протекат на английски език

 

Анотация:

Предполага се, че (европейската) ромска общност е мигрирала от Индия. Търсенето на „произхода“ на ромите, основано на структуралистки анализ на ромския език, започва още през ХVІІІ в., а предпоставка за индийския им произход е най-често омофонията и синтаксиса на ромския и индийските езици. Лекцията ще постави под въпрос структуралисткия анализ, подкрепящ подобни твърдения, и ще проблематизира използваните методологически подходи. Тя има за цел да отговори на въпроса: Как наративното артикулиране, отнасящо се до ромския произход, поражда въобразената представя за Индия и индийския произход на ромите?

 

За лектора:

Д-р Авишек Рей e главен асистент в Националния технологичен институт в Силчар, щата Асам, Индия. Има бакалавърска (2007 г.) и магистърска (2009 г.) степени по „Сравнително литературознание“ от Джадавпурския университет, щата Колката, Индия. През 2010 г. става доктор по „Култорология“ в  Центъра за изследване на културата и обществото, Бенгалуру, щата Карнатака, Индия. През 2014 г. получава втората си доктоска степен, отново по „Културология“, този път в Трентския университет, Канада. Специализирал е в Единбургския университет в Обединенто кралство, Павийския университет в Италия, Университета Пардю, щата Индиана в САЩ, а понастоящем е стипендиант в Центъра за академични изследвания в София, България.

Category: Семинари | Views: 271 | Added by: Ivaylo | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar