Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН
Научно-изследователска работилница
Мобилност. Миграции. Култура

Home » 2015 » February » 20 » “И все пак сме българи” Наблюденията на Юлияна Ганева в с. Болгарка, Казахстан
9:05 AM
“И все пак сме българи” Наблюденията на Юлияна Ганева в с. Болгарка, Казахстан

Уважаеми колеги и приятели,

Имаме удоволствието да ви поканим на поредната среща на семинара врамките на Научно-изследователска работилница “Мобилност. Миграции. Култура.”, която ще се проведе на 24 февруари 2015 г. (вторник) от 16. 00 часа в зала № 19 на ИЕФЕМ–БАН, ул. “Московска” 6а, ет. ІI.

Темата на семинара ще бъде: “И все пак сме българи”. Наблюденията на Юлияна Ганева в с. Болгарка, Казахстан

* * *

Сред пъстрия етнически състав на населението в днешна република Казахстан особен интерес предизвиква селище с име Болгарка. Това село се намира в Алгински район, Актюбинска област. Неговите жители се заселват тук, в необятната казахстанска степ, след т. нар. Столипинова реформа в Руската империя от 1907 г., вследствие на която окончателно отпада крепостната система и на селяните се дава възможност да придобиват своя земя. Това отваря пътя на много българи от Бесарабия, както и от цяла Русия, които се преселват далеч от родните си места, търсейки препитание и по-добър живот. През 1908 г. се появяват първите домове и семейства в Болгарка – Маглели, Маринови, Кьосеви, Келиш, Мумжу, Новакови, Генови, а след тях и Пилич, Трифонови, Капощу, Култуклу, Русал, Бошкови, Костови, Кулеви.

Юлияна Ганева е български учител, който след спечелен конкурс на МОН в перода 2009-2013 г. преподава български език и литература в "Болгарская средняя школа" в с. Болгарка, Казахстан. Подтикната от ситуацията, в която попада, но и насърчавана и подпомогната от проф. Е. Боев и Е. Миланов, тя успява да изучи редица страни от всекидневния живот, говора и традициите на селото. Наред с това учениците й имат редица постижения в конкурсите на Държавната агенция за българите в чужбина – Вадим Дмитриевич Константинов едва 7 годишен печели поощрителна награда в конкурса по рисуване “България в моите мечти”, 2010 г. и същата награда през 2013 г., участвайки с две рисунки. Ученичката Алла Константиновна Русал, 11 г. взема ІІ-ра награда в международния конкурс „Стефан Гечев”, 2011 г. с творбата си “Сън за България”. Тези невероятни деца печелят награди и през учебната 2013 г. в конкурсите на ДАБЧ – Алла Русал – ІІ-ра награда и Мария Лазова – поощрение в литературния конкурс.

На поредната среща в рамките на семинара "Мобилност. Миграции. Култура" в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей–БАН Юлияна Ганева ще разкаже за своето пребиваване в с. Болгарка, влизайки в ролята на истински изследовател, който търси и наблюдава редица специфики в културата на тази общност, напомнящи, макар и на хиляди километри от България, за нещо родно и свое.

Category: Семинари | Views: 314 | Added by: Ivaylo | Rating: 4.0/1
Total comments: 0
avatar