Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН
Научно-изследователска работилница
Мобилност. Миграции. Култура

Home » 2019 » April » 15 » Музикално-фолклорните традиции на с.Чийший в Бесарабия и тяхното представяне в обществения живот на Молдова и Украйна през вт.пол. на ХХ в
6:13 AM
Музикално-фолклорните традиции на с.Чийший в Бесарабия и тяхното представяне в обществения живот на Молдова и Украйна през вт.пол. на ХХ в

В периода, когато чийшийци се готвят за своя интересен, стар обичай, изпълняван на Великден и наречен "ПРЪТ", ние в София се събираме на 19 април (петък) от 18:30 часа в зала 19 на ИЕФЕМ-БАН, където в рамките на семинара на Научноизследователска работилница “Мобилност. Миграции. Култура”, съвместно с Дружеството за връзки с бесарабските и таврийските българи "Родолюбец" и неговия активен и дългогодишен член – проф. д.и.н. Николай ЧЕРВЕНКОВ, Ви каним на вечер, посветена на музикалните традиции на с. Чийший в Бесарабия.

А какво е ПРЪТ?

Това е песенно-танцов ритуален комплекс, който моми и млади булки изпълняват по време на тридневните великденски празници и който представлява своеобразен завършек на лазарските обредни игри. По време на поста, както и при самия обичай ПРЪТ, се играе бавно, несключено хоро, на което момите са заловени за рамене в няколко редици, тръгвайки от периферията на селото към неговия център. Когато достигнат до кръстопът, участничките в обреда сключват хороводната верига. Песните, които момите и булките изпълняват, най-често съдържат мотива за починали мома или ерген, така характерен за общобългарската великденска традиция.

За тези и други подобни традиции ще стане дума по време на лекцията, която проф. Н. Червенков ще изнесе. Освен това той ще запознае аудиторията и с личности – изявени музикални деятели, родом от с. Чийший, като братята Степан и Петър СТОЯНОВИ, чиято кариера се развива основно в гр. Кишинев, Молдова.

"Степан, брат му Петър бяха винаги основните изпълнители (акордеон и кларинет съответно). Ние, по-младите любители на музиката се възхищавахме и коментирахме тези изяви до следващото им пристигане. Семейстово на Степан (по прякор «даулите») е музикално. Неговият баща, чичо Теодор, е известен в окръга кларинетист. Братът му Петър – също кларинетист, а сестрата Надя пее и свири на акордеон". Това споделя в своя статия братът на проф. Червенков – заслужилият музикален деец Степан Червенков, бивш директор на училището за народна музика в гр. Котел.

И по-нататък продължава: "Ако в селото имаше сватба и там да свирят „даулите“, то това беше специално музикално събитие. Селяните отиваха на сватбата, за да чуят тяхното свирене. Помня и някои концерти, организирани в селския клуб. Там се събираше група от най-известните музиканти на селото – „даулите“, Каишев Иван (цигулка), Toнтовото Пети (кларинет) и др. Клубът или площадката в предната част на селския хотела винаги е била натъпкана с публика. Изпълняваше се и българска и руска и молдовска музика...".

Разбира се, освен за тези двама колоси на музикалния фолклор от с. Чийший, ще стане дума и за такива изпълнители като: Иван МИНКОВСКИ, Елена БУРУКОВА и много други.

Специални гости на вечерта със свои изпълнения ще бъдат популярни изпълнители, също родом от с. Чийший. А това са: Надежда НЕДЕЛЧЕВА – певица от Националния ансамбъл за народни песни и танци "Филип Кутев", Лилия СЕМКОВА – млада даровита певица, известна вече в България, както и един истински продължител на чийшийската инструментална школа – Денис КОЛЕВ – акордеонист и певец, студент в Националната музикалната академия в София.

Category: Семинари | Views: 296 | Added by: Ivaylo | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar