Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН
Научно-изследователска работилница
Мобилност. Миграции. Култура

Home » 2018 » February » 17 » Представяне на книгата "Брод през годините"
9:35 AM
Представяне на книгата "Брод през годините"

 Уважаеми колеги и приятели,

На 23 февруари (петък) 2017 г. от 18.00 ч. в Зала 19 на ИЕФЕМ–БАН (ул. Московска 6а) Културно-просветно дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец” и Научно-изследователска работилница "Мобилност. Миграции. Култура." при ИЕФЕМ – БАН организират представяне на книгата на Кирилка Демирева „Брод през годините“. София, 2017.

Кирилка Демирева е родена на 08. 02. 1948 г. Завършва българска филология във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" (1971). Работила е като учителка, директор на училище и като експерт по български език и литература в Регионален инспекторат по образованието, Хасково и в Министерството на образованието и науката. След 1997 г. професионалните ѝ интереси са свързани с езиковото и литературното образование на бесарабските българи. Продължително време работи в Български теоретичен лицей "Васил Левски", гр. Кишинев, Молдова. Съавтор е на учебници и методически материали. Пише и литературна критика. Има публикации в български и в молдовски издания.

Книгата „Брод през годините” на Кирилка Демирева включва ескизи и статии, които в преобладаващата си част са тематично насочени към някои аспекти на образователното и културното развитие на българската общност в Бесарабия, в частност в Молдова. Структурирана е от четири раздела, чието вътрешно единство се основава на проблемите на обучението по български език и литература, както и на художествените постижения на някои литературни творци както от Бесарабия, така и от България. Четвъртата част има мемоарен характер. Структурно определящ е и стилът – от научен до есеистичен. Книгата следва хронологията на създаване на текстовете и разчита на широк кръг читатели.

Каним любезно всички заинтересовани на представянето на книгата.

Заповядайте!

Category: Книги и изследвания | Views: 300 | Added by: Ivaylo | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar