Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН
Научно-изследователска работилница
Мобилност. Миграции. Култура

Home » 2017 » October » 23 » Представяне на книгата "... И все пак сме българи"
5:24 PM
Представяне на книгата "... И все пак сме българи"

  Уважаеми колеги и приятели,

На 02 ноември (четвъртък) 2017 г. от 18.00 ч. в Зала 19 на ИЕФЕМ–БАН (ул. Московска 6а) Държавната агенция за българите в чужбина със съдействието на Научно-изследователска работилница "Мобилност. Миграции. Култура." организират представяне на книгата на Юлияна Ганева "... И все пак сме българи". София, 2017.

В периода  2009–2013 г. Юлияна Ганева е учител по български език и литература в село Болгарка, Казахстан. Селото се намира в Алгински район, Актюбинска област. Неговите жители се заселват тук, в необятната казахстанска степ, след т. нар. Столипинова реформа в Руската империя от 1907 г., вследствие на която окончателно отпада крепостната система и на селяните се дава възможност да придобиват своя земя. Това отваря пътя на много българи от Бесарабия, както и от цяла Русия, които се преселват далеч от родните си места, търсейки препитание и по-добър живот. През 1908 г. се появяват първите домове и семейства в Болгарка.

По време на престоя си в селото в допълнение на работата си като учител Ю. Ганева провежда изследване по въпросник, предоставен ѝ от покойния вече известен български тюрколог проф. Емил Боев. Резултат от изследователските ѝ търсения е тази книга. Чрез нея читателят има възможност да се запознае със паметта за основаване на селото, с традициите и празниците на неговите жители, с техния специфичен български говор, с проявления и свидетелства на съхранената от тях българска идентичност. Книгата е богато илюстрована.

Каним любезно всички заинтересовани на представянето на книгата, за да научим заедно повече за тази слабо позната у нас българска общност.

Заповядайте!

Category: Книги и изследвания | Views: 439 | Added by: Ivaylo | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar