Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН
Научно-изследователска работилница
Мобилност. Миграции. Култура

Home » 2015 » January » 14 » Представяне на книгата "Имиграцията в Бразилия – бесарабски българи и гагаузи"
7:08 PM
Представяне на книгата "Имиграцията в Бразилия – бесарабски българи и гагаузи"

Уважаеми колеги и приятели,

Имаме удоволствието да Ви поканим на представянето на книгата „Имиграцията в Бразилия – бесарабски българи и гагаузи“ от Жорже Косиков (Бразилия).
Книгата ще бъде представена 20 януари (вторник) 2015 г. от 17. 00 часа в Зала № 19 на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей-БАН, ул. „Московска” 6А, ет. 2, в рамките на проекта „Научно-изследователска работилница „Мобилност. Миграции. Култура” (ИЕФЕМ–БАН) и с организационната подкрепа и съдействието на Държавната агенция за българите в чужбина, които са и издатели на книгата.

Заповядайте!

* * *

Книгата „Имиграцията в Бразилия – бесарабски българи и гагаузи” представя някои важни моменти, свързани с емиграцията на българи и гагаузи от областта Бесарабия през първата половина на ХХ век в посока Бразилия. Предложени са разкази, животоописания, архивни документи и материали от семейни архиви. Използваният метод, за да се проучи животът на семействата, е анкетата.

Авторът Жорже Косиков е бразилец, потомък на бесарабски българи, магистър по право, университетски преподавател и съдия. Жорже Косиков е създал книгата, воден от мотива, че немалка част от наследниците на бесарабските българи за съжаление не познават историята на своите семейства. А тя заслужава да се познава. Като разсъждава върху съдбата и проблемите на преселилите се в Бразилия бесарабски българи, авторът е убеден, че „ако не знаят своето минало, то те са хора без корен, които не знаят откъде идват и накъде отиват”.

Авторът обобщава към края: „Въпреки препятствията и неволите, през които преминават, всички участници в изследването бяха постигнали определено ниво на лична реализация”. Бесарабските българи съумяват да се интегрират в обществото. Благодарение на присъщите им интелигентност и трудолюбие те успяват бързо и успешно да намерят своето място, да дадат образование на децата си, обяснява авторът, но не се създава българско училище. „Бесарабските българи нямат усещането, че са изселници или изгнаници. Те се чувстват напълно интегрирани в бразилското общество”, пише Ж. Косиков.

Книгата излиза като издание на Държавната агенция за българите в чужбина, предговорът е на проф. дин Николай Червенков, а преводът от португалски език е осъществен от г-жа Мая Даскалова.

Category: Семинари | Views: 399 | Added by: Ivaylo | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
avatar