Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН
Научно-изследователска работилница
Мобилност. Миграции. Култура

Home » 2017 » July » 12 » Семинар на тема: Двойно гражданство и двойна идентичност на границата на ЕС
11:02 AM
Семинар на тема: Двойно гражданство и двойна идентичност на границата на ЕС

Уважаеми колеги и приятели,

На 18. 07. 2017 г. (вторник) от 14.00 ч. в зала № 19 на Института за етнология и фолклористика с  Етнографски музей при БАН (ул. Московска 6а) в рамките на Научноизследователска работилница "Мобилност. Миграции. Култура" лекция ще изнесе докторант Мина Христова (ИЕФЕМ – БАН, секция „Историческа етнология). Темата на нейната презентация ще бъде: Двойно гражданство и двойна идентичност на границата на ЕС.

***

Кратко резюме

Лекцията ще представи едно от тематичните ядра, изследвани на терен през лятото и есента на 2016 г. в рамките на проекта „Граници и конструиране на идентичности (по примера на тройната граница между Р България, Р Сърбия и Р Македония)” – паспортизацията по македонско – българската граница. Изследванията са финансирани от Българска академия на науките по програма за подпомагане на младите учени в БАН.

Основна идея е да се обърне внимание на „пред“-миграционните идентичности или как процесите по получаване на двойно гражданство и наличието на двойна документация влияе на идентичността на гражданите на пограничния пояс. Изследването цели да се постави един по-широк въпрос за гражданството, за идентичността на „новата“ работническа миграция преди нейното заминаване за страните от Западна Европа и стратегиите за „спасение“, наложени от ежедневието, както и за отношението между българи и македонци в светлината на тези въпроси.

Category: Семинари | Views: 296 | Added by: Ivaylo | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar