Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН
Научно-изследователска работилница
Мобилност. Миграции. Култура

Home » 2015 » February » 13 » Семинар на тема: Историографски преглед на миграциите на българското население в Северна Таврия
8:23 AM
Семинар на тема: Историографски преглед на миграциите на българското население в Северна Таврия

Уважаеми колеги и приятели,

Имаме удоволствието да Ви поканим на поредната среща в рамките на семинара: "Изследователска работилница. Мобилност. Миграции. Култури."  

Срещата ще се проведе на 17 февруари (вторник) от 16. 00 часа в зала № 19 на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей - БАН, ул. "Московска" 6А, ет. ІІ. Наш гост за втори път ще бъде доц. д-р Сергей ПАЧЕВ от Мелитополския държавен педагогически университет - гр. Мелитопол, Украйна, който ще представи доклад на тема:

"ИСТОРИОГРАФСКИ ПРЕГЛЕД НА МИГРАЦИИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ В СЕВЕРНА ТАВРИЯ"

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

* * *

Една от посоките на мигриране на българско население през ХІХ в. е районът на Северна Таврия (Приазовието). В периода 1861-1863 г. тук се образува нов ареал за разселване на българите в пределите на Южна Украйна, нова локална (териториална) група от българския етнос. За изминалия от тези събития век и половина изследователите са се обръщали от различни позиции към проблема, формирайки достатъчно противоречивия му образ в историографията и общественото съзнание. Необходимостта от създаване на по-обективна и цялостна картина на преселването на българите в Приазовието изисква предварителна систематизация и историографски анализ на всички научни изследвания по темата. В доклада ще бъдат представени различните мнения и етапите в развоя на историографските изледвания по въпроса.     

На срещата доц. д-р С. Пачев ще представи и последните издания от научната поредица: "Българите от Северното Приазовие: история, език и култура".

Category: Семинари | Views: 501 | Added by: Ivaylo | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar