Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН
Научно-изследователска работилница
Мобилност. Миграции. Култура

Home » 2017 » November » 8 » Семинар на тема: Немците и тяхната култура в Бесарабия през погледа на българите там
4:07 PM
Семинар на тема: Немците и тяхната култура в Бесарабия през погледа на българите там

               

           Уважаеми колеги и приятели,

На 14 ноември (вторник) 2017 г. от 16.00 ч. в Зала 19 на ИЕФЕМ–БАН (ул. Московска 6а) в рамките на поредна сбирка на Научноизследователска работилница "Мобилност. Миграции. Култура" при ИЕФЕМ – БАН нашите колеги Галин Георгиев и Валентин Лазаров ще представят резултати от свое изследване на тема:  Немците и тяхната култура в Бесарабия през погледа на българите там.

 

Кратко резюме

       Разработените до момента и приложени от българска страна научни програми засягат, макар и да не акцентират върху това, както тематично, така и проблемно връзките, взаимоотношенията, степента на взаимовлияния, представите едни за други и моделът на съвместно съжителство в исторически и в съвременен аспект между различните групи население в областта Бесарабия. В такъв смисъл настоящото етноложко проучване е опит да се разшири и уплътни една сравнително дълга, но не съвсем системна и последователна научно-изследователска дейност от страна на български учени сред общността на българите в Бесарабия с оглед разпростиране на научните изследвания и по отношение на техните съседи – в случая немците и изучаване на формите за общуване и взаимовлияния помежду им.

       Целта обаче не е да се изследват самите немци и тяхната култура в Бесарабия, а на базата на събраните основно в български селища от този район тереннни етнографски материали да се проследи погледът на българите спрямо тях; да се изяснят някои страни от общуването между двете групи и специфичния характер на връзките и представите им едни за други, а също така да се представи поне в щрихи проблемът за това кое в културата е податливо на чужди влияния и изменчиво и кое не е; кои са механизмите, които обуславят адаптацията и взаимодействието между културите в изучавания район, но и възприемането им като граница; кога и как тя се пресича и кога остава непреодолима?

Category: Семинари | Views: 270 | Added by: Ivaylo | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar