Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН
Научно-изследователска работилница
Мобилност. Миграции. Култура

Home » 2019 » March » 22 » Среща-дискусия “Къде е нашето място на силата?”
3:32 PM
Среща-дискусия “Къде е нашето място на силата?”

               Скъпи колеги и приятели,

     Добре дошли на 30 март (събота) в 12:00 ч. в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, ул. “Московска” 6А, зала № 19, където ще се проведе Среща-дискусия “Къде е нашето място на силата?” по повод документалния филм “Мястото на силата”, на реж. Тетяна Станева, Украйна, 2018г. Това е филм-летопис за паметта и културната идентичност на една малка българска общност в Бесарабия. Всъщност обаче той ни представя автентичната атмосфера на едно от най-големите и интересни български селища в Болградски район, Одеска област, днешна Украйна – село Криничне (старо наименование – Чушмелий).
     Целта на филма е да покаже как са се запазили българите извън границите на България, какво им е коствало това и какви са техните проблеми днес. “Мястото на силата” демонстрира конфликта на модерния и прогресивен живот с традициите и консерватизма на жителите на село Чушмелий, които служат като инструмент за запазване на неговата уникалност.
     От Киев, през Одеса и родното с.Чушмелий, последно в Измаил на р.Дунав, а сега тук – вече и в прародината, на гости пристигат създателите, героите и хората, съпричастни към документалната лента “Мястото на силата”. “КЪДЕ Е НАШЕТО МЯСТО НА СИЛАТА?” Това е мотото на дискусията, с която искаме да се опитаме да дадем своите отговори на въпросите, възникващи след филма: да поговорим за ролята на локалната, родовата, селищна принадлежност като фактор в съвременния глобален свят; да поразсъждаваме върху проблема за това какви послания идват от нашата българска диаспора в Украйна към прародината, към България като метрополия и далечна земя на прадедите, но и като все по-позната територия. Вълнуват ли ни и нас тези проблеми, доколко можем да бъдем съпричастни, близки и разбрани един другиго?

     “ДЪЛГОТО ПЛАТНО НА ЖИВОТА” – така са озаглавили съпътсващата филма изложба нейните автори –– Таня Янчева-Дукова и Кирилл Дуков от село Чушмелий. А това заглавие ни отвежда в един друг, отминаващ, но и все още жив свят на стари поверия, изящество и красота. Част от него ще присъства в залата на нашата среща-дискусия чрез материалните знаци от самото Чушмелий – тъкани, облекло, накити и снимки.

     За самия процес на създаването на филма ще ни разкаже пък фотографската изложба на Александър Барон (Александр Барон) , също българин от Украйна, посветил дейността си на отразяването на днешните образи и живота на своите сънародници от Бесарабия.

     На 29 март, петък в 18.00 в кино Люмиер Лидл, гр.София ще бъде показан филмът "Мястото на силата"

Вход свободен!

Заповядайте!

 

Category: Филми и изложби | Views: 260 | Added by: Ivaylo | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
avatar